PROJECTE HYDROALGAL

Donat l’era turística de sol i platja, no es pot permetre un canvi del color de l’aigua produït per les diferents espècies marines. La percepció d’una baixa qualitat de les aigües van associades a una important transcendència econòmica.

Degut al canvi climàtic el qual comporta el progressiu augment de les temperatures, l’allargament dels mesos d’estiu i els canvis en els règims del vent, al qual hem de sumar el creixent ús de les zones costeres on les micro-algues s’alimenten dels nutrients dels fertilitzants de les industries agrícoles fa que aquests organismes augmentin en conseqüència la seva grandària i extensió.

El cert es que aquesta proliferació de micro-algues al mar es un fenomen mundial, però que s’ha vist aguditzada els darrers anys a la regió costera mediterrània.

Per tots aquests motius aquest projecte engloba l’estudi d’aquests organismes per tal de dur a terme un sistema de prevenció i mitificació eficient de les proliferacions algals en les aigües costaneres.

L’estudi d’aquest projecte es durà a terme amb FACSA la qual es l’empresa líder d’aquest projecte que treballarà en l’estudi i definició de les tècniques de mitigació, l’aplicació en el camp de les tecnologies i la definició del model. La universitat Jaume I de Castelló s’encarregarà de la modelització-simulació en CFD per predir la proliferació de les algues i la Universitat de les Illes Balears juntament amb IMEDEA seran les responsables de realitzar la monitorització físico-química i biològica del medi marí.

La finalitat d’aquest projecte no és més que l’estudi del creixement de les algues per poder mitificar la seva acció de la forma més eficient possible.

Aquest projecte (nº d’expedient RTC-2016-4812-5) està cofinançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat i el Fons Europeu de Desenvolupament regional (FEDER) en la convocatòria Reptes-Col·laboració del programa Estatal d’Investigació, Desenvolupament i Innovació Orientada als reptes de la Societat, en el marc del Pla Estatal d’Investigació Científica i Tècnica i Innovació 2013-2016.